Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Гроші Української революції. Марки-шаги великих художників

30 жовтня 2020, 08:56


Гроші є одним із атрибутів державності. У фондах Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова зберігаються численні грошові ознаки Української народної республіки. Сьогодні розмова піде не про гривні, чия історія вже досить відома, а про розмінну одиницю — шаг.

Восени 1917 р., після проголошення автономії Української народної республіки, питання власної грошової одиниці набуло актуальності. Тож з листопада 1917 р. до лютого 1918 р. в обіг на території України активно запроваджувалися перші українські гроші — купюра номіналом 100 карбованців.

У березні 1918 р. Центральна Рада прийняла Закон «Про грошову одиницю, биття монети та друк Державних Кредитових Білетів», що мав непересічне вагу для всієї фінансової системи України. Він проголошував, що віднині за грошову одиницю в країні прийнято гривню, що має містити 8,712 долі щирого золота й поділятися на 100 шагів. Шаг (не плутати зі словом «крок») — термін суто український, це назва дрібних срібних монет. Він вживався у XVI-XVIII ст.

18 квітня 1918 р. Центральна Рада прийняла рішення про запровадження паперових розмінних грошей, намагаючись полегшити розмінну кризу, що виникла у зв’язку з відсутністю дрібних номіналів: марок-шагів номіналом 10, 20, 30, 40 та 50. Грошові знаки вона замовила в одній із друкарень Берліна. Розмінна монета у вигляді марок-шагів була введена в обіг 8 липня 1918 р. за гетьманування Павла Скоропадського.

Перші 40 тис. з них були зубковані або перфоровані. На всіх марках був напис «Українська Народна Республіка» і позначення номіналу. На звороті було написано: «Ходить нарівні з дзвінкою монетою». Коли на базарі вітер виривав з рук клаптики паперу, жінки спересердя казали: «Де там ходить — літає, наче метелик». Тому в народі їх так і називали — «метеликами».

Дизайн марок номіналом 10 та 20 шагів розробив український графік Антон Середа.





Над створенням 30, 40 та 50 шагів працював «батько українських грошей» Георгій Нарбут. На всіх знаках, що він виконав, є зображення двох поштових сурм. Вочевидь, таке рішення митцю підказав його родовий герб, на якому зображено три сурми.

Шаги авторства Нарбута і понині є витвором мистецтва. Так, наприклад, марка 30 шагів мала синій (ультрамариновий) колір. У восьмикутнику, на сітчастому тлі, зображено профіль жіночої голівки у вінку з колосків пшениці, що символізує молоду Україну і відтворює античні елементи в українському модерні. Це зображення стало своєрідною «візитівкою» майстра і набуло навіть окремого терміну — «українізована античність».







Із початком інфляції вартість марок упала. У крамницях їх в’язали по 100 штук разом і давали здачу «в’язанками». Інколи вони виконували роль знаків для оплати поштової кореспонденції, наклеювалися на поштівки та конверти — пошта цьому не заперечувала.

Сергій Дейнеко