Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Роботи Леоніда Шматька в колекції музею

18 жовтня 2021, 15:51


У створенні будь-якої музейної виставки одним із ключових елементів є візуальне оформлення. У радянський час, як і зараз, для цих цілей запрошували професійних художників, які створювали шедеври для збільшення «експонатури» музею. В Харківському історчному музеї імені М.Ф. Сумцова серед таких був Леонід Шматько. Сьогодні розповідаємо саме про нього та його роботи.

На виставці «Слобожани» представлені декілька картин, які музей придбав задля візуального доповнення речових артефактів. Роботи виконані спеціально для експонування на виставках з історії Харкова. Це портрет отамана Івана Сірка (Рувим Мацкін, 1981 р.), а також велике полотно «Відкриття Харківського Імператорського університету у 1805 році», написане Олександром Хмельницьким у 1955 р.

Однак, таких робіт у колекції музею набагато більше. Значний доробок належить авторству заслуженого художника УРСР Леоніда Олександровича Шматька (1917-1981 рр.).

Художник родом із Харкова одразу після закінчення навчання в Харківському художньому інституті почав брати участь у республіканських (з 1949 р.) та всесоюзних (з 1950 р.) виставках. Його стихією був станковий живопис.

Працюючи в харківській майстерні художнього фонду УРСР, Шматько також створював сюжетні картини та портрети, що розкривають тему національно-визвольної війни українського народу. В експозиції «Слобожани» представлений портрет гетьмана Богдана Хмельницького його авторства, написаний у 1950-ті роки.



Однак одним з основних творів, що донині зберігається в Харківському історичному музеї, є діорама «Харківська фортеця», що ілюструє фортечні стіни ХVII ст. Робота була виконана Шматьком у співавторстві з Йосипом Карасем (1969 р). ЇЇ «родзинкою» є цікавий 3D-ефект, якого досягли автори.



Відвідати експозицію «Слобожани» та побачити роботи Леоніда Шматька на власні очі можна з вівторка по п’ятницю з 9:30 по 17:00.

Юлія Стаднік