Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

День народження Миколи Федоровича Сумцова

18 квітня 2020, 07:59


Сьогодні, 18 квітня, в Харківського історичного музею іменини — виповнюється 166 років з дня народження відомого фольклориста, етнографа, літературознавця та громадського діяча Миколи Федоровича Сумцова. Він заснував Музей Слобідської України, від якого веде родовід і наш Харківський історичний музей.

Микола Федорович Сумцов був першим директором Музею Слобідської України в 1920-1922 роках й особисто розробив основні засади його роботи, яких ми дотримуємося і зараз.



Щороку з 1995 року в музеї відбуваються традиційні Сумцовські читання на честь нашого засновника. У рамках цього заходу зазвичай проводиться наукова конференція, на якій розглядаються питання сучасного розвитку музейної справи на Харківщині, археологічні та краєзнавчі дослідження, питання пам’яткоохоронної роботи тощо.

У 2015 році Харківська обласна рада прийняла рішення про присвоєння музею ім’я Миколи Федоровича Сумцова.

На честь 100-річного ювілею нашого закладу в січні цього року Національний банк України увів у обіг монету, на реверсі якої зображено, зокрема, портрет нашого засновника.



Назва виставки «Слобожани», яка відкрилась у день ювілею музею, походить від назви дослідження Миколи Федоровича Сумцова «Слобожане: Історично-етнографічна розвідка», в якому він детально описав життя і побут мешканців нашого регіону.

Цієї весни у зв’язку із введенням в Україні карантину через коронавірус вперше за 25 років проведення Сумцовських читань перенесено. Втім, попри карантин, ми вшановуємо пам’ять нашого славетного земляка.