Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

«Азимут культурного розвитку» презентував видання з кращими проєктами реформування музеїв

 10 жовтня 2019, 13:43


У четверг, 10 жовтня, у прес-центрі KHARKIV Today відбувся прес-брифінг за результатами проєкту «Азимут культурного розвитку», який ставить за мету реформування музеїв Харківщини, зокрема презентація ілюстрованого виробничо-практичного видання проєкту.

Видання включає лекції з тренінговими матеріалами від провідних експертів музейної справи України та кращі пілотні проєкти з реформування музеїв Харківщини, які наші учасники розробили за безпосередньою участю співробітників Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова та Харківської обласної ради.

«Азимут культурного розвитку» має всі шанси стати зручним навчальним знаряддям для музейників Харківщини та інших регіонів України, а також допомогти їм перейняти успішний досвід колег та знайти нові форми і канали комунікації з відвідувачами.

«За дуже невеликий термін наші музеї зламали стереотипи і побачили кожен свій вектор розвитку, — зазначає керівниця проєкту «Азимут культурного розвитку», заступниця директора Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова Ольга Сошнікова. — За результатами проєкту вийшло дуже цікаве ілюстроване виробничо-практичне видання, в якому зібрані всі матеріали лекцій та тренінгів фахівців, які в нас виступали. Також у ньому є хроніка воркшопу і звичайно кращі концепції проєктів музеїв-учасників».

Видання також має стати в нагоді студентам вишів, які в майбутньому планують зв’язати себе з музейною справою.

«У рамках нашого проєкту запланована співпраця з нашими вишами, які готують фахівців з музейної та історичної тематики, — підкреслює Ольга Сошнікова. — Хотілося би, щоб наші напрацювання стали корисними в програмах, які викладаються у вишах».

Провідна фахівчиня з управління проєктами («Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти») Українського культурного фонду Юлія Аленіна запевняє, що підтримка таких проєктів, як «Азимут культурного розвитку» є одним із пріоритетних напрямків діяльності УКФ. За її словами, подібні проєкти розвивають фахові компетенції музейників, надають їм можливість генерувати нові ідеї та втілювати в життя, а такі посібники допомагають «залишатися в темі і слідувати за актуальними новинами в музейній справі».

«По-перше, такими проєктами ми розвиваємо післядипломну освіту, — наголошує Юлія Аленіна, — Учасники «Азимут культурного розвитку» закінчили університети і працюють в секторі, але мають бажання ставати кращими, у них є купа цікавих ідей з розвитку своїх інституцій та рідного краю. По-друге, ми рухаємося в напрямку децентралізації. Класні музеї, колекції, виставки мають формуватися не лише у великих містах, але і в маленьких містечках. Таким чином ми отримуємо більше нових цікавих та інтерактивних виставок, що сприятиме розвитку внутрішнього туризму в Україні».

Наразі учасники нашого проєкту вже розпочали роботу з реалізації своїх напрацювань. Наприклад, одна із переможець проєкту, директорка Історико-археологічного музею-заповідника «Верхній Салтів» Любов Письменюк каже, що вже домовилась про співпрацю з Харківською державною академією дизайну та мистецтв, а також налагодила зв’язок з київськими фахівцями, які мають досвід віртуальної реконструкції у музейних проєктах.


«Наш проєкт має назву «Салтівська культура: погляд крізь тисячоліття», ми хочемо створити новий музейний простір із зануренням в минуле за допомогою віртуальної реальності, — пояснює Любов Письменюк. — Я дуже вдячна долі, яка звела мене з «Азимутом культурного розвитку». Завдяки участі в ньому та навчанню протягом воркшопу ми змогли розробити проєкт, що привернув увагу суспільства. Це дуже великий проєкт, на його реалізацію потрібно два роки. Але якщо ми реалізуємо його, наш музей стане перлиною не тільки Вовчанщини й Харківщини, а, я сподіваюсь, однією з перлин всієї України».

З електронною версією видання можна ознайомитися за посиланням: http://museum.kh.ua/docs/Azimuth.pdf

Проєкт «Азимут культурного розвитку» реалізує Харківський історичний музей імені М. Ф. Сумцова за підтримки Українського культурного фонду та Харківської обласної ради.

#АзимутКультурногоРозвитку #заПідтримкиУКФ #програмаНОРД

*Зміст даного повідомлення не є офіційною позицією УКФ.