Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

У музеї відкрилась виставка «З Україною у серці. Лицарі Майдану»

 21 лютого 2022, 12:18


У понеділок, 21 лютого, в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова розпочала роботу виставка «З Україною у серці. Лицарі Майдану».

Виставка «З Україною у серці. Лицарі Майдану» присвячена звичайним людям, які, ризикуючи життям, боролися за свої громадянські права та вільну Україну під час Революції гідності.

«Сьогодні ми з вами згадуємо Лицарів Майдану, — підкреслила співробітниця музею, співавторка виставки Катерина Мамонтова.Лицарі Майдану — це не лише Герої Небесної сотні, це ті прості люди, які відважилися вийти на площу й відстоювати власні громадянські права, які ризикували своїм життям і були готові боротися за краще майбутнє для України. Це люди, які побудували наше сьогодення.

У такі буремні часи дійсно важливо знати, на що орієнтуватись. Орієнтуватися треба на наші загальні цінності. Це добробут, це мирне небо над головою, любити свою країну і захищати те, що нам дійсно дорого».

На виставці можна побачити особисті речі Героїв Небесної сотні та інших учасників Революції гідності.

«Хочу подякувати нашим волонтерам, батьку Героя Небесної Сотні пану Миколі Івановичу Котляру за те, що ви з нами поруч. Завдяки тій роботі, яку ми разом проводимо, пам’ять буде жити і формувати наше суспільство гідним і вільним, зі справжніми цінностями, — зазначила в.о. директора музею Ольга Сошнікова.

Хочу подякувати і громаді нашого міста за те, що активно включається в цю важливу роботу. А також нашим постійним відвідувачам — саме ви, отримуючи інформацію в музеї, формуєте світогляд своїх однолітків, які мають набути справжні цінності, визначити своє бачення.

Потрібно обороняти і захищати країну, яка все дає тобі, щоб ти був щасливий».

На відкритті виставки були присутні безпосередні учасники Євромайдану, які згадали події Революції гідності. Серед них — журналіст, координатор харківського Євромайдану Володимир Чистилін, член Волонтерської організації «Доброчинність» Свято-Дмитріївської церкви Ольга Рєзніченко, волонтерка Катерина Музиченко, батько Героя Небесної Сотні Євгена Котляра Микола Котляр. Всі вони отримали подяки від керівництва музею.

«У житті кожної людини є моменти, коли вона є не тільки свідком, спостерігачем історії, але і її учасником і навіть творцем. У стінах Історичного музею це особливо відчувається, — підкреслив Володимир Чистилін.

Рівно вісім років тому, 21 лютого 2014 р., Небесна сотня вже була розстріляна, людей починали ховати, а всі події з Києва перемістилися до Харкова. Сюди приїхав Янукович, Азаров і стало зрозуміло, що 22 лютого 2014 р. буде вирішальний момент в історії України. І саме в Харкові буде вирішуватися доля нашої держави.

І тоді сталося диво. Харків’яни вийшли — десятки тисяч людей — і зламали сценарій Путіна. Люди робили це, бо вже знали, що вже наші хлопці загинули (на Майдані в Києві) і відступати далі нікуди, ми не маємо права на поразку. І власне три наших харків’янина (Герої Небесної сотні) спонукали до того, що Харків вийшов і врятував Україну».

Виставка «З Україною у серці. Лицарі Майдану» працює на першому поверсі музею. Вхід вільний.