Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Ідеї переможців воркшопу проєкту «Азимут культурного розвитку» втілюватимуть у життя

 19 серпня 2019, 09:40


У п’ятницю, 16 серпня, в прес-центрі KHARKIV Today відбулася прес-конференція, на якій обговорювали майбутні плани щодо реалізації проєктів-переможців воркшопу проєкту «Азимут культурного розвитку». Проєкт реалізує Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова за підтримки Українського культурного фонду та Харківської обласної ради.

«У нас у Первомайському незвичайна територія й мультикультурне населення, на цьому і ґрунтується наша концепція, – зазначила авторка ідеї проєкту-переможця воркшопу, в.о. директора Первомайського краєзнавчого музею Інга Задорожна. – Ми почнемо з виставки, яка буде створена із застосуванням сучасних технологій та інтерактивом. Потім хочемо провести круглий стіл, щоб люди знали, як важливо підтримувати не тільки українську культуру, а ще й культуру інших етнічних груп, які у нас представлені. Ми також плануємо організувати величезний велопробіг по фортецям нашої Української лінії [військово-інженерна система земляних укріплень у 1731–1770 роках]. На завершення хочемо провести історичний фестиваль, аналогів якого ще не було в Україні».

Реалізація цього та інших проєктів сприятиме об’єднанню громад навколо музеїв та розвитку туристичного потенціалу Харківщини.

«Ми хочемо відійти від парадигми, коли все краєзнавчі музеї однакові, – підкреслила начальниця Управління з питань місцевого самоврядування, розвитку громад та міжнародних зв’язків виконавчого апарату Харківської обласної ради Олена Кулик. – Цей проєкт спрямований на те, щоб кожен музей знайшов свою ідентичність, став єдиним й унікальним. Це приверне до музеїв не тільки місцевих жителів, але й харків’ян. Тому що харків’яни також хочуть проводити свої вихідні там, де жодного разу не були. В рамках проєкту музейники отримали нові знання, з ними працювали хороші спікери, у них була можливість підготувати концепції проєктів. Тепер їхнє завдання – прийти до місцевої влади, громадськості, бізнесменам і надихнути людей на реалізацію своїх ідей».

Наразі концепції-переможці воркшопу проходять дистанційне доопрацювання. 25 вересня в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова відбудеться презентація п’яти пілотних проєктів. Також вони будуть опубліковані в навчальному посібнику.

«Ми маємо на меті публікацію навчального посібника, який включатиме кращі практики нашого навчального конкурсу, – запевнила заступниця керівника проєкту «Азимут культурного розвитку», завідувачка відділу науково-експозиційної роботи I Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова Оксана Желтобородова. – Можливо, ця програма стане частиною навчальних практик у вишах Харківської області. Буде дуже цікаво, якщо цю практику адаптують також інші регіони».

Слідкуйте за новинами проєкту «Азимут культурного розвитку» на сторінці в Facebook!

#АзимутКультурногоРозвитку #заПідтримкиУКФ #програмаНОРД

*Зміст даного повідомлення не є офіційною позицією УКФ.