Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Музей у школі. Розкриваємо таємниці археологічної кераміки

 26 травня 2021, 09:54


У четвер, 20 травня, молодша наукова співробітниця відділу науково-освітньої роботи Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова Анастасія Лузан провела музейний урок за темою «Таємниці археологічної кераміки від неоліту до Х ст. н. е.»

Учні 6 та 7 класів Харківської гімназії № 14 в межах предмету «Народознавство» досліджували археологічну історію рідного краю та розкривали секрети, що зберігає археологічна кераміка з експозиції Харківського історичного музею.

Віртуальна мандрівка археологічної експедиції познайомила юних учасників з різноманіттям археологічних культур на території Харківщини, місцями, де були віднайдені пам’ятки, часом виникнення керамічного посуду, використанням в поховальній обрядовості різних археологічних культур, специфікою виготовлення та орнаментації керамічних виробів. Особливу зацікавленість викликали практичні завдання з зануренням у ситуацію, ідентифікацією наданих фрагментів керамічних виробів та виявлення відповідників серед експонатів музею.

Археологічна кераміка розповіла лише невелику частину таємниць з давньої історії рідного краю. Дізнатися більше можна у межах експозиції Харківського історичного музею.

Також, 20 травня молодшим науковим співробітником Масленниковою М. Д. був проведений музейний урок для учнів 6-7 класів, Харківської гімназії № 14 за темою «Українська вишивка. Символіка орнаментів».

Діти почули історію виникнення вишивки у світі та Україні, дізналися про регіональні особливості орнаментів, кольорів та їх символічне значення. Також, учні мали змогу познайомитися із фотографіями слобожанських рушників, які представленні в експозиції «Слобожани» ХІМ ім. М.Ф Сумцова. В кінці уроку, був проведений невеликий інтерактив: розділившись на дві команди, діти намагалися дізнатися, які з представлених на слайдах орнаментів є чоловічі а які жіночі. Загалом, взяли участь у інтерактиві та прослухали музейне заняття 60 учнів.