Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Музей вперше провів Сумцовські читання в онлайн-форматі

 2 грудня 2020, 20:33


У середу, 2 грудня, в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова вже в 26 раз пройшли Сумцовські читання. У межах заходу відбулась традиційна наукова конференція вперше за роки існування в онлайн-форматі.

Цьогоріч конференція мала назву «Музей у глобальному світі: інновації та збереження традицій» й була присвячена 100-річному ювілею музею, який відзначався 21 січня 2020-го. Участь взяли співробітники музею, краєзнавці, представники місцевого самоврядування та вищих навчальних закладів.

Учасники конференції розглянули низку важливих та актуальних питань, пов’язаних із особливостями роботи музею в сучасному світі та викликами, з якими він стикається.

Сумцовські читання щорічно відбуваються в Харківському історичному музеї з 1995 р. на честь видатного вченого, засновника музею Миколи Федоровича Сумцова. Зазвичай конференція проводиться в квітні, напередодні дня народження М.Ф. Сумцова. Втім, цьогоріч у зв’язку з пандемією та карантином захід було перенесено на грудень.

«Микола Федорович Сумцов — академік Академії наук України, перший директор Харківського історичного музею, тоді — Музею Слобідської України, — підкреслив директор музею Володимир Цигульов. — За два роки роботи директором музею Микола Федорович зумів створити його структуру, методику роботи та принципи організації музейної справи. Музей користується його напрацюваннями і сьогодні».

Тематика кожної конференції обирається відповідно до сучасних трендів та проблематики музейного будівництва. Цьогоріч захід мав назву «Музей у глобальному світі: інновації та збереження традицій». Символічно, що вперше за 26 років конференція відбувалася дистанційно, саме за допомогою інновацій та сучасних технологій.

«Нам пощастило мати такий потужний культурно-просвітницький заклад, як наш Історичний музей,
— зазначила у вітальному слові проректор з навчально-виховної роботи Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди Світлана Бережна. — Я бажаю всім учасникам успіхів і впевнена, що ідеї та пропозиції, які будуть висловлені під час конференції, стануть корисними та знайдуть відображення в практичній роботі музейників».

Захід складався з пленарного та двох секційних засідань, що одночасно працювали у форматі Zoom-конференцій. У фокусі роботи першої секції був комунікаційний підхід у структурі музеологічного знання, другої — фондові зібрання та дослідження краю у науково-дослідній, експозиційній та науково-освітній діяльності музею.

Під час роботи музейники зробили аналіз важливих історичних процесів на Харківщині, розповіли цікаві факти про цінні артефакти з колекції закладу та розглянули низку актуальних питань. Серед них — роль сучасного музею у розвитку територіальних громад, підготовка музейних фахівців в Україні, пошук джерел фінансування для культурних інституцій, особливості роботи музеїв з дітьми, створення інтерактивних зон, впровадження сучасних технологій у роботу, тощо.

«Сумцовські читання стали брендом розвитку музеологічної думки на Слобожанщині,
— зазначила декан факультету соціальних комунікацій і музейно-туристичної діяльності Харківської державної академії культури Алла Соляник. — Цей форум та дослідницька діяльність музейників надихає на нові історичні пошуки і відкриття. Ми віримо, що завдяки вашій самовідданій праці в такі непрості часи наші історичні і культурні надбання, а також національна ідентичність будуть збережені».

З повними текстами доповідей учасників конференції можна ознайомитись у збірнику матеріалів за
посиланням.