Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

П’ятий день проєкту «Азимут культурного розвитку»

 8 серпня 2019, 09:49


Третій навчальний модуль проєкту «Азимут культурного розвитку» видався надзвичайно цікавим та яскравим!

7 серпня учасники програми відвідали місто Тростянець Сумської області, якому із звичайного районного центру вдалося перетворитися на справжній мультикультурний хаб. Головним культурним осередком міста став «Музейно-виставковий центр «Тростянецький».

Із Тростянця учасники нашого проєкту виїжджали натхненними та сповненими бажанням розвивати свої заклади й таким чином покращувати імідж своїх рідних міст, як це зробили в Тростянці. Також музейники вирішили, що настав час для більш конструктивної співпраці із органами місцевого самоврядування.

До складу комплексу «Тростянецький» входить Панська садиба XVIII сторіччя, що належала «цукровому королю» Леопольду Кенігу. У 1864 році в будинку жив та працював видатний композитор Петро Ілліч Чайковський – саме тут він написав свій перший симфонічний твір-увертюру «Гроза». Садиба вражає вишуканою архітектурою та сотнею робіт сучасних художників, які зобразили на полотні мальовничі куточки Тростянеччини. Також музейно-виставковий центр включає Краєзнавчий музей із цікавою колекцію археологічних знахідок, предметів побуту та артефактів із історії регіону й незвичайний Музей шоколаду, в якому можна дізнатися про історію й процес виготовлення улюблених ласощів. Загалом «Музейно-виставковий центр «Тростянецький» нараховує близько 6,5 тисяч екземплярів. За півроку заклад відвідало понад 40 тисяч відвідувачів. Музей став популярним не випадково, а завдяки плідній співпраці музейників та місцевої влади.

«Такої огранки наше місто отримало за останні декілька років, – зазначає директорка Музейно-виставкового центру «Тростянецький» Світлана Овчаренко. – Цьому сприяв наш міський голова Юрій Бова. Це спільна щоденна робота музею, міської ради і відділу культуру. Ми співпрацюємо всі разом. Ми не стоїмо на місці, рухаємося в напрямку розвитку нашого краю. Плануємо культурні заходи. Міська влада багато робить для залучення коштів на реалізацію культурних заходів. Велика робота проводиться з підготовки грантових проєктів. У квітні було підготовлено 35 проєктів за різними напрямками».

Успіх музею пожвавив розвиток у Тростянці й інших культурних напрямків. Наразі місто називає себе «фестивальною столицею Східної України». Щороку в Тростянці на території схожої на фортецю садиби Круглий двір проходять три фестивалю – фестиваль-конкурс класичної музики «Чайковський fest», фестиваль історичної реконструкції «Стара Фортеця» та масштабний рок-фестиваль «Схід-Рок». Ще один захід – спортивний «Нескучний Велоfest» – відбувається на території дендропарку.

«Рівень наших фестивалів підіймається з кожним роком, – стверджує Світлана Овчаренко. – Під час «Старої Фортеці» у Круглому дворі відбуваються бої. Лицарі приїжджають до нас із різних куточків України, а також із Фінляндії, Франції, Естонії, Литви, Німеччини, Казахстану, тощо. На цьому тижні відбудеться фестиваль «Схід-Рок» – це зовсім іншій формат, роковий фестиваль, на якому вже побували всі українські рок-гурти. Приїжджають також виконавці із-за кордону».

Усі ці заходи приваблюють до Тростянця туристів та створюють гарний мікроклімат для інвесторів. Місто є чудовим прикладом та стимулом для всіх місцевих рад, щоб створювати музеї, які стануть центрами розвитку громад.

Проєкт «Азимут культурного розвитку» реалізується за підтримки Українського культурного фонду та Харківської обласної ради.

#АзимутКультурногоРозвитку #заПідтримкиУКФ #програмаНОРД

*Зміст даного повідомлення не є офіційною позицією УКФ.