Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Співробітник музею взяв участь у онлайн-заходах, присвячених Другій світовій війні

 5 вересня 2020, 11:38


Старший науковий співробітник Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова Сергій Дейнеко провів онлайн-лекцію «Україна у Другій світовій війні» з нагоди річниці початку війни та взяв участь у вебінарі, що організував Харківський обласний центр молоді, з нагоди річниці її закінчення.

Під час лекції «Україна у Другій світовій війні» основна увага була сконцентрована на наступних аспектах:

1) Війни не виникають спонтанно. Причиною початку Другою світовою війною стали умови Версальського миру, який підписали по результатам Першої світової. Для Німеччини, яка була серед переможених, вони була занадто суворі. Це призвело до виникнення реваншистських настроїв у країні, що
обумовило прихід до влади Адольфа Гітлера.

2) Сьогодні історики вивчають не тільки перебіг подій у роки Другої світової з 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 рр., але також звертають увагу на так звані провісники війни. Зокрема, на низку військових конфліктів, що передували їй — Судетська криза, аншлюс Австрії, окупація Мемеля (Клайпеди).

3) Україна не мала своєї державності у ті буремні часи. Однак український народ прийняв активну участь у тих подіях і поніс одні з найбільших втрат. Сьогодні історична спільнота активно вивчає та доносить до суспільства внесок України у боротьбу з нацизмом.

Під час вебінару з нагоди річниці закінчення Другої світової війни учасники спілкування зосередили увагу на передумовах війни, Україні у вирії тих подій та постаті генерала Кузьми Дерев’янка.

Уродженець міста Умані, Дерев’янко був керівником радянської делегації, що приймала капітуляцію Японії на борту американського лінкора «Міссурі». Саме він разом із представниками інших союзних держав своїм підписом завершив Другу світову війну.