Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

У ХНУ ім. В.Н. Каразіна підбито підсумки археологічного сезону 2012 р.

 9 листопада 2012, 13:03


9 листопада 2012 р. в 14:00 в рамках роботи VIII Міжнародної наукової конференції «Проблеми історії та археології України» в Харківському національному університет імені В. Н. Каразіна в приміщенні Музею історії університету відбулася презентація результатів археологічного польового сезону 2012 року, що представила всі науково-дослідні центри Харкова, які займаються питаннями вивчення й охорони археологічних пам'яток.

Харківський історичний музей представив дослідження поховальних пам'яток Верхньо-Салтівського археологічного комплексу.

У 2012 р. спільна експедиція Харківського історичного музею (керівник — зав.відділом археології Віктор Аксьонов), Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна та Харківської державної академії культури, проводила роботи на могильниках Верхньо-Салтівського археологічного комплексу. На Верхньо-Салтівському катакомбному могильнику було досліджено п'ять катакомб (№ 94, 110, 112-114).

Катакомба № 94 викликає особливий інтерес, бо в ній була знайдена хрестоподібна підвіска, яка виконувала роль натільного хреста. На Нетайлівському грунтовому некрополі було розкопано 6 поховань (№ 509-514).

Викликають також інтерес два поховання воїнів-вершників (№ 509 і 512). Обидва поховання носили ознаки попереднього проникнення, вчиненого в давнину. В результаті цих дій поховання чоловіків були повністю зруйновані. Могильні ями обох поховань мали ніші-підкладки, влаштовані у торцевій стінці біля ніг людини.

В похованні № 509 у ніші-підкладці розташовувався кістяк коня з повним набором предметів кінського спорядження, тоді як у пох. № 512 в ніші лежали: череп коня і кістки його ніг, у супроводі предметів кінського спорядження. Поховальний інвентар дозволяє датувати поховання IX ст. н.е.

Також було представлено дослідження пізньопалеолітичної стоянки біля с. Кам'янка (керівник — Ірина Сніжко). У 2012 р. дослідження пізньопалеолітичної стоянки біля с. Кам'янка були продовжені двома розкопами.

Культурний шар, представлений кремнієвими артефактами, дрібними уламками кісток і шматочками охри, фіксувався на стику причорноморського лісу і давньоголоценового грунту. Знахідки типові для стоянок-майстерень, розташованих біля виходів крем'яної сировини: нуклеуси різних стадій зносу, заготовки — відщепи і пластини, численні технічні відколи. На декількох пластинках і відщепах зафіксовані сліди зносу у вигляді ретуші утилізації. Знаряддя з вторинною обробкою, представлені різцями, скребками, проколками, виїмчастими формами, мікропластинками з притупленим краєм, характерні для епіграветських пам'ятників.

Серед знахідок західного розкопу переважали нуклеуси, первинні і полупервинні відщепи і відколи, в східному розкопі зафіксовано найбільшу за всі роки досліджень кількість різців, що свідчить про різне функціональне призначення цих ділянок стоянки.