Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

У музеї розповіли про жахи Голодомору на Харківщині 1932-1933 рр.

 25 листопада 2021, 15:32


У четвер, 25 листопада, в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова відбулась лекція «Голодомор на Харківщині 1932-1933 рр.». На лекцію завітали курсанти Інституту підготовки юридичних кадрів для Служби безпеки України.

Під час лекції співробітник музею Богдан Івченко розповів присутнім про планову систему хлібозаготівель 1931-1933 рр.; особливості запровадження постанови «Про охорону соціалістичної власності», яку в народі називали «закон про три колоски»; про систему «чорних дошок», на які заносили села, що мали особливо велику заборгованість з виконання хлібозаготівельного плану.

«Тоді їли все — кішок, собак, кульбабу, реп’яки, проліски, крапиву, хробаків, жаб, — розповів про жахи Голодомору Богдан Івченко. — Все, що можна було їсти, — їли, навіть лелек, які на селах споконвіку вважалися божими птахами, бо нічого було їсти. Деякі люди навіть їли інших людей. Це було божевілля».

Також курсанти дізнались про розкуркулення селян і людські втрати від Голодомору на Харківщині 1932-1933 рр.

«Зараз ніхто не скаже, скільки точно померло людей, є приблизні підрахунки, — наголосив лектор. — Наприклад, в 1932 р., коли голод ще не набрав таких масових обертів, деякі дослідники вважають, що менше мільйона, а може й 150 тис. В 1933 р. — вже 3-3,5 млн, іноді — 5 млн. Зараз вийшла недавно книжка, що наводить цифру 10 млн.

Демографи, історіки, спеціалісти з голодоморів дискутують із цими цифрами. Але те, що померло 3 млн — це 100%, ні в кого не викликає сумнімів. В радянський час все це приховували і перші цифри про те, скільки все ж померло від голоду, з’явились на Заході — в газеті New York Herald Tribune в серпні 1933 р.».

На лекції курсантам також продемонстрували оригінальні фотографії з музейних фондів, пов’язані з темою хлібозаготівель 1933 р. на Харківщині.

«Четверта субота листопада — День пам’яті жертв голодоморів, — звернув увагу Богдан Івченко. — Тож 27 листопада о 16:00 відбудеться акція «Запали свічу пам’яті». Колектив нашого музею також закликає вас запалити свічу і вшанувати хвилиною мовчання мільони невинних жертв, які померли під час голодоморів в Україні».

Наразі в музеї також можна подивитися тематичну виставку «Україна 1932-1933. Геноцид голодом». Виставка працює на першому музеї. Вхід вільний.