Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

У музеї розпочала роботу виставка до 160-річчя Миколи Самокиша

 8 грудня 2020, 16:23


У вівторок, 8 грудня, в Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова відкрилась виставка «Академік живопису Микола Семенович Самокиш», присвячена 160-річчю з дня народження видатного художника-баталіста. Вперше в історії музею відкриття виставки відбулось в режимі онлайн.

Цьогоріч виповнилося 160 років з дня народження художника-баталіста, майстра анімалістичного жанру та графіка Миколи Самокиша. Харківський історичний музей вирішив вшанувати пам’ять про визначну особистість в історії батального живопису тематичною виставкою.

«Музей зберігає дуже гарну колекцію — більше 100 предметів, пов’язаних з ім’ям Миколи Самокиша, — зазначив директор музею Володимир Цигульов. — Це картини, графіка, зброя з його особистої колекції, тощо».

Під час створення виставки в музеї ретельно відбирали роботи художника та предмети з його колекції, щоб якнайкраще проілюструвати його біографію і творчу діяльність. Серед них — картина «Бій Богуна з Чарнецьким під Монастирищем в 1653 р.».

«Ця картина є прикладом майстерності Самокиша, — зазначила одна з експозиціонерок виставки, наукова співробітниця музею Юлія Стаднік. — Вражає, наскільки динамічно і реалістично було зображено батальну сцену на картині таких габаритів».

Значна частина творчої та педагогічної діяльності художника пов’язана з Харковом. Тож на виставці також представлені предмети, які відображають цей період його життя.

«Самокиш починає приїздити в Харків з 1928 р.
, — розповіла Юлія Стаднік. З 1936 по 1941 р.р. викладає в Харківському художньому інституті. З цього періоду в нашій колекції збергілося дві фотографії: це Микола Самокиш в батальній майстерні Художнього інституту зі своїми студентами.

Першими учнями Самокиша в Харкові стали 11 художників. Вони були вражені підходом Самокиша до навчання, бо з перших днів роботи майстерні було придбано велику кількість реквізиту. Це цілий арсенал зброї, шинелі, будьонівки.

У нашій колекції також зберігається частина особистої колекції Самокиша, яка ймовірно використовувалась як реквизит. Тут представлена зброя XVI-XIX ст., це оригінальні предмети того часу».

Окрім Харківського історичного музею до святкування ювілею видатного художника приєдналася низка культурних установ міста: Харківська державна наукова бібліотека ім В.Г. Короленка, Центральна наукова бібліотека Каразінського університету, тощо.

«Дуже радісно, що в Харкові так дбайливо зберігають пам’ять і передають наступним поколінням справжні шедеври, які були створені руками і пензлем Миколи Самокиша», — зазначила заступниця начальника відділу закладів культури Департаменту культури Харківської міської ради Алла Осташова.

Виставка «Академік живопису Микола Семенович Самокиш» працюватиме у межах експозиції «Калейдоскоп музейних скарбів у вимірі часу» на третьому поверсі музею. Вартість квитка для дорослих — 10 грн, для дітей, учнів, студентів — 8 грн.