Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

«Від Миколая до Колодія або традиції святкування зимових СВЯТ у Слобожанщині»

 7 грудня 2015, 12:14


6 грудня 2015 року в Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова відбулася дванадцята ювілейна ЕТНОлекція-інтерактив авторського проекту «Музейне сподвижництво Миколи Сумцова: наслідуємо і продовжуємо» «Від Миколая до Колодія або традиції святкування зимових СВЯТ у Слобожанщині», організатором якого виступила старший науковий співробітник науково-методичного відділу, етнолог, к.і.н. Олена Щербань.

Під час заходу обговорили ТРАДИЦІЇ святкування циклу зимових свят у Слобожанщині від 7 грудня – жіночого свята Катерини аж до кінця лютого – часу, на який припадає свято Колодія (більше знане як Масляна), ознайомившись з унікальною авторською фото презентацією, учасники Етнодійства мали змогу взяти участь у обряді «кусання Калити». Роль Пана Калетинського успішно виконав відомий харківський краєзнавець Михайло Красиков (який, до речі прийшов на свято з подарунком – книгою Галини Гримич «Усна історія села Тарасовичі (1940-1950-і рр)»). А ще усі присутні охоче взяли участь у приготуванні обрядового печива «миколайчиків» та «різдвяних панянок і вершників».

На прохання Михайла Красикова, наша Калита, Сонцем налита, відучора зберігається в етнографічному музеї «Слобожанські скарби» імені Гната Хоткевича НТУ «Харківський політехнічний інститут». Організаторка щиросердно дякує всім учасникам ЕтноДійства. Особлива подяка – гостям з Чугуївщини.