Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Історія одного експонату. Скринька-«саркофаг» короля Стефана Баторія

21 квітня 2020, 08:07


Вже не перший рік експозиції Харківського історичного імені М.Ф. Сумцова прикрашає неординарний за своїм зовнішнім виглядом артефакт — скринька у вигляді погребального саркофага короля Стефана Баторія. У рубриці «Історія одного експонату» познайомимося з цим предметом ближче.

На кришці скриньки зображено короля Стефана Баторія горілиць, у вільній позі зі схрещеними ногами, який тримає у руках скіпетр та державу — символи королівської влади. Цікаво, що це зображення дублює погребальний саркофаг польського короля Стефана Баторія, а дана скринька є сувеніром.

Саркофаг Стефана Баторія (1576 — 1586 рр.) дотепер знаходиться у каплиці Богородиці Вавельського собору у Кракові й будь-яка людина може порівняти їх схожість.

Дизайн скриньки-«саркофага» Стефана Баторія був розроблений Войцехом Швецкі та Казимиром Стрончинським. Скриньки виготовляли зі сплаву свинцю, цинку та міді, на основі розміщували напис «SOUVENIR». Відомо, що масове виробництво таких предметів було налагоджено у 1870 — 1880-х рр. на фабриці Кароля Мінтера у Варшаві. Скриньки виготовлялись у стандартному розмірі (6x23x14 см).



У XVIII — XIX ст. польські художні вироби з металу були поширені у Російській імперії, адже в зазначений період частина території Польщі перебувала під владою династії Романових.

Ймовірно, що скринька з колекції Харківського історичного музею є однією з багатьох подібних виробів, що виготовлялися різними майстрами у ХІХ — на початку ХХ ст. Подібні предмети зустрічаються в музейних та приватних колекціях Польщі, Росії та України.



Артефакт зберігається в фондовій збірці музею з 1975 року, передала його харків’янка С. Чистюхіна. Наразі він представлений в експозиції «Слобожани», що відкрилася до 100-річчя музею.

Тож не поспішайте викидати старі речі під час «карантинного прибирання», можливо цей предмет особливий. І пам’ятайте — якщо ви маєте бажання зберегти незвичайну річ зі своєї сімейної колекції, її можна передати до музею!