Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

«Будянські барви». У музеї розпочала роботу нова виставка

 30 червня 2020, 13:31


У Харківському історичному музеї імені М.Ф. Сумцова розпочала роботу нова виставка «Будянські барви», що присвячена творчості майстрів відомого Будянського фаянсового заводу.

Майже 120 років завод у Будах був найбільшим в Україні виробником якісного фаянсового посуду. Посуд цього заводу й досі є чи не в кожній українській родині.

Вироби будянських керамістів відзначаються не тільки високою якістю та красою. На заводі було створено неповторний «будянський стиль», що поєднує традиційні українські народні мотиви у формах посуду та його декоруванні, красу української природи, відображеної в орнаментах та розписах, самобутній український гумор та любов до рідної Слобожанщини.

У різні часи на заводі працювало 18 художників — членів Спілки художників України. Виставка презентує творчість дев’яти будянських майстрів, що працювали в художній лабораторії заводу з кінця 50-х років минулого сторіччя і до його закриття у 2006 році. Кожен із предметів, представлених в експозиції, є унікальним зразком будянського художнього стилю.

Також на виставці представлені зразки продукції фаянсової фабрики Товариства М.С. Кузнєцова в Будах, вироби заводу 20-50-х років ХХ ст., створена реконструкція робочого місця художника, яка допоможе відвідувачу зрозуміти, як відбувався процес створення виробу в творчій лабораторії.

Виставка «Будянські фарби» знаходиться на третьому поверсі музею.

Нагадуємо, що наразі Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова відкритий частково і працює з 14:00 до 17:00 з вівторка по суботу включно. У залах діють обмеження за кількістю відвідувачів: для експозиції другого поверху — не більше 12 одночасно, для третього — не більше 20. Екскурсії поки що не проводяться. Вхід у музей дозволяється лише в масках або респіраторах.