Харківський історичний музей

Харківський історичний музей приймає картки єПідтримка

Нові форми комунікації та активна наукова діяльність. Як співробітники музею працюють дистанційно

 24 квітня 2020, 11:50


Заступниця директора Харківського історичного музею імені М.Ф. Сумцова Ольга Сошнікова розповіла онлайн-журналу «Люк» про роботу співробітників музею на карантині, адаптацію установи до нових форматів та плани на майбутнє.

«Звичайно, пандемія внесла зміни в наш звичний уклад. 21 січня наш музей відзначив 100-річний ювілей і відкрив три нові виставки, на яких побували тисячі відвідувачів. З 21 січня до 12 березня ми заробили 180 тисяч гривень. Відповідно, за час карантину музей міг би заробити не менше, — запевнила Ольга Сошнікова.

Крім того, в березні в навчальних закладах зазвичай весняні канікули і до нас традиційно приходить багато груп школярів. Ми проводимо для дітей цікаві екскурсії та інтерактиви — прикро, що в цьому році вони залишилися без культурного дозвілля.

Також через карантин вперше за 25 років ми змушені були перенести Сумцовські читання — традиційну наукову конференцію, на якій розглядаються питання сучасного розвитку музейної справи».


До того, як перейти на дистанційну роботу, співробітники музею встигли підготувати три нові виставки: до ювілею Салтівської культури — археологічного бренду Харківщини, а також про видатних медиків Харкова та майстрів знаменитого Будянського фаянсового заводу. Після закінчення карантину вони обов’язково відкриються.

«Наразі співробітники музею дистанційно займаються науковою діяльністю, написанням статей, складанням електронної бази музейних фондів. Раніше у нас часто не вистачало на це часу — а значить, навіть у карантині є свої переваги, — зазначила заступниця директора музею.

Також ми активно освоюємо нові форми комунікації з відвідувачами. Зробили редизайн сайту, запустили в соцмережах і на сайті регулярну рубрику «Історія одного експонату», де розповідаємо про найцікавіші артефакти нашого музею. Зараз готуємо 3D-тур по нашій виставці «Слобожани» — так що вже в травні ви зможете відвідати наш музей віртуально».

Повністю матеріал про зміни в роботі харківських культурних інституцій протягом карантину та виклики, з якими вони стикаються, можна прочитати тут.